Reklama

Słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego - Pączusie z gotowanych ziemniaków [PRZEPIS]

19/03/2022 09:55

Dziś w ramach cyklu "Słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego" prezentujemy wam przepis na pączusie z gotowanych ziemniaków od KGW Przyjazna Wieś Stare Żochy – Skłody Borowe.

Dziś przedstawiamy naszym czytelnikom kolejny przepis z folderu „Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - dla każdego coś dobrego, czyli słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego”

 

Zachęcamy naszych czytelników do wypróbowania przepisu na pączusie z gotowanych ziemniaków od KGW Przyjazna Wieś Stare Żochy – Skłody Borowe. Receptura, wykonanie i fotografia potrawy – Katarzyna Grodzka-Żochowska, współpraca i pomoc – dyrektor Monika Rogalewska GOK Nowe Piekuty.

 

Składniki:

  • 1 szklanka ziemniaków ugotowanych przepuszczonych przez praskę, mogą być z wczorajszego obiadu
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli i cukru
  • olej do smażenia

Słodki syrop: rozpuszczony na patelni cukier, cukier waniliowy lub ulubiony zapach do ciast w małej ilości wody, ok pół szklanki.

Wykonanie:

Rozczyniamy drożdże ciepłym mlekiem i odrobiną cukru. Cukru nie może być za dużo, bo pączusie będą się paliły podczas smażenia. W misce do przepuszczonych przez praskę ziemniaków dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i zaczynione drożdże. Konsystencja ciasta do pizzy lub trochę luźniejsza, ale taka, żeby dało się ciasto wałkować. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy na chwilę. Przygotowujemy sobie stolnicę, wałek i coś czym będziemy wykrawać koła, np. szklankę literatkę. Rozwałkowujemy ciasto na grubość około pół centymetra i wykrawamy kółka. W garnku czy brytfannie rozgrzewamy olej, tak jak na tradycyjne pączki, nasze pączusie też muszą chwilkę podrosnąć na stolnicy. Gdy olej już się rozgrzeje, smażymy pączusie na średnim ogniu na rumiany kolor. Usmażone pączusie zanurzamy w syropie i gotowe. Pamiętajmy, aby gotowych już pączusi nie układać jeden na drugi, bo zrobią się płaskie jak naleśniki.

 

Smacznego!

 

Zobaczcie także inne przepisy:

 

Projekt „Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - dla każdego coś dobrego, czyli słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego” został zrealizowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Dmochach Wypychach przy współpracy ze Stowarzyszeniem Kulturalnym Ziemi Czyżewskiej oraz Gminnym Ośrodkiem Kultury w Czyżewie. Głównym efektem było wydanie pięknego folderu ze słodkimi przepisami nadesłanymi przez mieszkanki wszystkich gmin Powiatu Wysokomazowieckiego. Patronat medialny nad projektem sprawował Wysokomazowiecki Portal Internetowy eWysMaz.pl.


Zapraszamy do podzielenia się swoimi przepisami na ciasta, sałatki, dania gorące, nalewki, przetwory itd. Wystarczy wysłać na adres naszej redakcji ([email protected]) wiadomość, zawierającą listę produktów, opis wykonania ciasta/potrawy/nalewki oraz zdjęcie. Jesteśmy przekonani, że macie dla nas świetne propozycje.

 

Aplikacja ewysmaz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo ewysmaz.pl




Reklama
Wróć do