Reklama

KGW Kaczynianki: Domowy ser z dodatkiem octu [PRZEPIS]

18/12/2021 07:16

Smakowitości ciąg dalszy. Dziś prezentujemy naszym czytelnikom przepis nadesłany do naszej redakcji przez członków Koła Gospodyń Wiejskich Kaczynianki z Kaczyna Starego.

Dziś zachęcamy naszych czytelników do wypróbowania przepisu na domowy ser z dodatkiem octu, który przysłały nam gospodynie z KGW "Kaczynianki" z Kaczyna Starego (gm. Czyżew).

 

Składniki:

  • 3 l mleka od krowy
  • 50 ml octu
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania:

Mleko wlewamy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy do temperatury 92 stopni. Po uzyskaniu temperatury zdejmujemy mleko z palnika, dodajemy ocet i sól, mieszamy i odstawiamy na ok. 30 minut. Można dodać ulubione dodatki (np. ziarna czarnuszki, czosnek niedźwiedzi, suszone pomidory, orzechy, itp.). Po upływie tego czasu przecedzamy serwatkę przez durszlak wyłożony gazą. Następnie gazę z serem lekko zbieramy ku środkowi, w celu uformowania kształtu spłaszczonej kuli, lekko odciskamy z nadmiaru serwatki. Tak przygotowany ser wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

 

Smacznego!


Na terenie powiatu wysokomazowieckiego zarejestrowanych jest ponad 40 Kół Gospodyń Wiejskich. Jednym z nich są KGW „Kaczynianki”, które zostało założone w lutym 2020 roku z inicjatywy mieszkańców wsi Kaczyn Stary (gm. Czyżew). Koło liczy obecnie aż 46 członków w różnym wieku, w tym 35 pań i 11 panów. 

 

„Kaczynianki” aktywnie włączają się w akcje charytatywne, wystawiając na licytacje własne potrawy oraz kosze pełne pysznych przetworów, soków i ciastek na licytacje charytatywne m.in. na rzecz Michasia Boguckiego, chorującego na SMA1. Brały udział także w popularnej akcji #GaszynChallenge dla Kubusia Suchodoły. Członkinie koła przygotowywały również poczęstunki m.in. dla wolontariuszy i darczyńców finałów akcji Szlachetna Paczka czy WOŚP.

 

Pomimo krótkiej działalności "Kaczynianki" zdobyły tytuł Najlepszego Koła Gospodyń Wiejskich 2020 w powiecie wysokomazowieckim, w plebiscycie Mistrzowie Agro. We wrześniu 2020 r. przygotowana przez KGW „Kaczynianki” legumina z kaszy manny zajęła I w miejsce w kategorii deserów w konkursie pt. „Podlaski Przepis”, organizowanym przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział w Białymstoku. W 2021 roku otrzymały tytuł „Społecznika Roku 2021” w plebiscycie organizowanym w gminie Czyżew.

 

Zachęcamy do zapoznania się z przepisami na słodkości, które w ubiegłych tygodniach publikowaliśmy na naszym portalu. 

 

Zapraszamy do podzielenia się swoimi przepisami na ciasta, sałatki, dania gorące, nalewki, przetwory itd. Wystarczy wysłać na adres naszej redakcji ([email protected]) wiadomość, zawierającą listę produktów, opis wykonania ciasta/potrawy/nalewki oraz zdjęcie. Jesteśmy przekonani, że macie dla nas świetne propozycje.

 

Aplikacja ewysmaz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo ewysmaz.pl




Reklama
Wróć do