Reklama

Słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego - Ciasto Marcinek [PRZEPIS]

26/03/2022 11:04

Dziś w ramach cyklu "Słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego" prezentujemy wam przepis na kultowe ciasto Marcinek od KGW w Dmochach Wypychach.

Dziś przedstawiamy naszym czytelnikom kolejny przepis z folderu „Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - dla każdego coś dobrego, czyli słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego”

 

Zachęcamy naszych czytelników do wypróbowania przepisu na kultowe ciasto Marcinek od Koła Gospodyń Wiejskich w Dmochach Wypychach. Receptura, wykonanie - Stanisława Pawlak, przewodnicząca KGW w Dmochach Wypychach, fotografia potrawy -  Katarzyna Pawlak-Zaręba.

 

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 125 g margaryny lub masła (w większości przepisów na to ciasto wykorzystuje się margarynę, więc i ja użyłam margaryny Kasia)
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki domowego cukru z wanilią
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1/2 łyżeczki (3 g) sody oczyszczonej

Masa śmietankowa:

  • 450 ml śmietanki 30%
  • 400 ml śmietany 18%
  • 50 g cukru pudru
  • 1-2 łyżki domowego cukru z wanilią
  • 3 łyżki soku z cytryny lub więcej, jeśli chcemy, by kwaskowaty smak był bardziej wyczuwalny

 

Wykonanie:

Ciasto:

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać jajko i żółtko, a następnie większą część śmietany, składniki zmiksować razem, w pozostałej śmietanie rozpuścić sodę oczyszczoną, od razu dodać ją do masy, wymieszać, mąkę przesiewać stopniowo do masy, miksując lub zagniatając ręką, gdy ciasto jest bardzo gęste. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać nieco więcej śmietany, powinno być dość zwarte, ale i elastyczne. Ciasto podzielić na piętnaście części, zafoliować i krótko schłodzić, zwłaszcza, jeśli zamiast margaryny użyjemy masła. Każdy kawałek ciasta rozwałkować bardzo cienko, aż placek będzie lekko cieniutki. Każdy placek ułożyć na papierze do pieczenia, nakłuć widelcem, schłodzić, Placki piec w temperaturze około 190 stopni przez 5-6 minut lub do delikatnego zarumienienia.

Masa śmietanowa:

Śmietanę 30% i śmietanę 18% mocno schłodzić, obie przełożyć do wysokiego naczynia, ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i cukier waniliowy. Do masy dodać sok z cytryny, wmieszać delikatnie łyżką.

Przełożenie:

Placki przełożyć masą śmietankową lekko dociskając kolejne placki. Boki ciasta można pokryć masą, wierzchni placek również pokrywamy masą. Dekorujemy dowolnie np. kakaem czy też prażonymi migdałami lub tartą czekoladą. Na zdjęciu marcinek udekorowany jest suszonym mango. Marcinek najlepiej smakuje schłodzony po 2 dniach od przygotowania, kiedy placki, z których jest wykonany zmiękną. Smacznego!

 

Smacznego!

 

Inne przepisy znajdziecie w kategorii Smacznego.

 

Projekt „Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - dla każdego coś dobrego, czyli słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego” został zrealizowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Dmochach Wypychach przy współpracy ze Stowarzyszeniem Kulturalnym Ziemi Czyżewskiej oraz Gminnym Ośrodkiem Kultury w Czyżewie. Głównym efektem było wydanie pięknego folderu ze słodkimi przepisami nadesłanymi przez mieszkanki wszystkich gmin Powiatu Wysokomazowieckiego. Patronat medialny nad projektem sprawował Wysokomazowiecki Portal Internetowy eWysMaz.pl.


Zapraszamy do podzielenia się swoimi przepisami na ciasta, sałatki, dania gorące, nalewki, przetwory itd. Wystarczy wysłać na adres naszej redakcji ([email protected]) wiadomość, zawierającą listę produktów, opis wykonania ciasta/potrawy/nalewki oraz zdjęcie. Jesteśmy przekonani, że macie dla nas świetne propozycje.

 

Aplikacja ewysmaz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo ewysmaz.pl




Reklama
Wróć do