Reklama

Słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego - Knedle na parze [PRZEPIS]

02/07/2022 07:13

Dziś w ramach cyklu "Słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego" prezentujemy wam przepis na knedle na parze od KGW Basiewianki z Koców Basi.

Dziś przedstawiamy naszym czytelnikom kolejny przepis z folderu „Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - dla każdego coś dobrego, czyli słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego”

 

Zachęcamy naszych czytelników do wypróbowania przepisu na knedle na parze od Koła Gospodyń Wiejskich Basiewianki z Koców Basi. Receptura, wykonanie i fotografia potrawy – Monika Moczulska, współpraca – Andrzej Wojtkowski, Urząd Miejski w Ciechanowcu – Wioleta Kierska

 

Składniki:

na ok. 20 szt.

  • 0,5 kg mąki
  • 1 szk. mleka
  • 4 dkg drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • ¼ szk.oleju
  • szczypta soli

Przepis na sos truskawkowy:

  • 150 ml. śmietany 30%
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki cukru
  • 30 dkg truskawek

To wszystko zmiksować.

Wykonanie:

Do miski wlać ciepłe mleko, ale nie gorące, następnie wsypać cukier oraz jedną łyżkę mąki, dodać pokruszone drożdże, wymieszać i przykryć ścierką, odstawić na ok. 15 minut, aby ciasto wyrosło. Następnie mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, dodać rozczyn oraz roztrzepane jajka, następnie zagnieść ciasto. W trakcie zagniatania dodać olej. Gdyby ciasto było za mocno klejące, to należy podsypać trochę mąki. Wyrobione ciasto odstawić do podwojenia swojej objętości na ok. 30 minut i tak jak wcześniej przykryć ciasto ścierką. W tym samym czasie w garnku zagotować wodę ok. ¼ garnka. Garnek obwiązać lnianą ściereczką. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną delikatnie mąką, następnie delikatnie je rozciągnąć, jednocześnie uklepując to ciasto wykrawamy szklanką lub innym naczyniem. Brzegi zlepiać i zawinąć pod spód wykrawanej kluski. Następnie na ściereczce zawiązanej na garnku z gotującą się wodą układać luźno knedle (parowce) jak kto woli po kilka sztuk. Po włożeniu przykryć miską lub salaterką dopasowaną do garnka. Gotować ok. 7 minut. Po ugotowaniu zdejmować na talerz. W tym przepisie wykorzystano sos z truskawkami, ale również można polać śmietaną z cukrem i cynamonem, jak kto woli. Wybór należy do konsumującego przepyszny deser.

 

Smacznego!

 

Inne przepisy znajdziecie w kategorii Smacznego.

 

Projekt „Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - dla każdego coś dobrego, czyli słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego” został zrealizowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Dmochach Wypychach przy współpracy ze Stowarzyszeniem Kulturalnym Ziemi Czyżewskiej oraz Gminnym Ośrodkiem Kultury w Czyżewie. Głównym efektem było wydanie pięknego folderu ze słodkimi przepisami nadesłanymi przez mieszkanki wszystkich gmin Powiatu Wysokomazowieckiego. Patronat medialny nad projektem sprawował Wysokomazowiecki Portal Internetowy eWysMaz.pl.


Zapraszamy do podzielenia się swoimi przepisami na ciasta, sałatki, dania gorące, nalewki, przetwory itd. Wystarczy wysłać na adres naszej redakcji ([email protected]) wiadomość, zawierającą listę produktów, opis wykonania ciasta/potrawy/nalewki oraz zdjęcie. Jesteśmy przekonani, że macie dla nas świetne propozycje.

 

Aplikacja ewysmaz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo ewysmaz.pl




Reklama
Wróć do