Reklama

KGW Kulesianki: Mazurek cytrynowy [PRZEPIS]

09/04/2022 09:08

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, a jak Wielkanoc to i mazurek. Dzisiaj KGW Kulesianki zdradzają nam swój przepis na wykonanie tego tradycyjnego wypieku z kremem cytrynowym. A, że z przepisu na ciasto wychodzą dwa spody, jeden z nich warto zrobić z kremem kakaowym.

Już za tydzień świętować będziemy Wielkanoc. A jak wiadomo na wielkanocnym stole, poza jajkami, nie może zabraknąć także mazurka. A najlepsze to te, które robiły nasze babcie. Dlatego KGW Kulesianki podzieliły się z nami jednym z takich przepisów.

 

- "Koło Gospodyń Wiejskich Kulesianki odświeża stare, już niekiedy zapomniane przepisy wielkanocne, wygrzebane gdzieś ze starych zeszytów w rodzinnych domach. Co roku również  własnoręcznie przygotowują palmy na Palmową Niedzielę." - przekazała nam pani Monika z KGW Kulesianki.

 

Członkinie koła udowodniły, że "odświeżanie" starych przepisów wychodzi im bardzo dobrze. Zamiast kupować, zachęcamy Was byście skorzystali z ich przepisu i samodzielnie przygotowali pysznego, tradycyjnego mazurka na wielkanocny stół.

 

Mazurek cytrynowy

Kruche ciasto:

  • 5 żółtek gotowanych
  • 3 żółtka surowe
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kg mąki
  • 1 masło
  • proszek do pieczenia
  • zapach rumowy
  • śmietana (ile się wgniecie)

Składniki kruchego ciasta zagnieść, schłodzić w lodówce około 1 godziny. Piec 30 minut w 190oC.
 

Krem cytrynowy:

  • 2 cytryny (z cytryn skórkę zetrzeć, sok wycisnąć)
  • 100 g cukru
  • 7 dkg masła

Krem do mazurka przygotować na parze. W garnku z gotującą się wodą umieścić żaroodporne naczynie. Do miski włożyć masło, cukier i mieszać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce na małych oczkach, a z cytryn wycisnąć sok. Mieszać, aż wszystko zgęstnieje i powstanie budyń. Lekko przestudzony krem wyłożyć na ciasto. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć cytryny lub udekorować wedle uznania płatkami migdałowymi.


Z tej porcji ciasta wychodzą dwa mazurki, więc drugi KGW Kulesianki polecają posmarować domową masą kakaową lub kajmakową.
 

Masa kakaowa:

  • 12 dkg masła
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mleka w proszku
  • 2 łyżki kakao

Masło roztopić z cukrem, dodać kakao. Lekko przestudzoną masę wymieszać w mlekiem w proszku. Udekorować orzechami, suszoną żurawiną, morelami, migdałami. Schłodzić.

Smacznego!
 

Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć pięknych mazurków oraz palm, które na ostatnim spotkaniu wykonali członkowie KGW Kulesianki.

 

Przypomnijmy, że KGW Kulesianki powstały w 2011 roku, kiedy to ilość Kół Gospodyń Wiejskich można było policzyć na palcach jednej ręki. W maju 2021 roku ,,Kulesianki’’ świętowały swoje dziesięciolecie. Aktualnie Koło liczy 35 osób, w tym dwóch panów o różnorodnych zainteresowaniach i umiejętnościach. Gotują, pieką, malują, szyją, śpiewają, tańczą, a nawet piszą wiersze...

 

Niedawno więcej o tym kole mogliście dowiedzieć się z naszego artykułu. Ponadto gospodynie zdradziły nam przepis na pyszną zupę z dyni.

 

 

Zapraszamy do podzielenia się swoimi przepisami na ciasta, sałatki, dania gorące, nalewki, przetwory itd. Wystarczy wysłać na adres naszej redakcji ([email protected]) wiadomość, zawierającą listę produktów, opis wykonania ciasta/potrawy/nalewki oraz zdjęcie. Jesteśmy przekonani, że macie dla nas świetne propozycje.

Aplikacja ewysmaz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo ewysmaz.pl




Reklama
Wróć do