
Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc, a jak Wielkanoc to i mazurek. Dzisiaj KGW Kulesianki zdradzają nam swój przepis na wykonanie tego tradycyjnego wypieku z kremem cytrynowym. A, że z przepisu na ciasto wychodzą dwa spody, jeden z nich warto zrobić z kremem kakaowym.
Już za tydzień świętować będziemy Wielkanoc. A jak wiadomo na wielkanocnym stole, poza jajkami, nie może zabraknąć także mazurka. A najlepsze to te, które robiły nasze babcie. Dlatego KGW Kulesianki podzieliły się z nami jednym z takich przepisów.
- "Koło Gospodyń Wiejskich Kulesianki odświeża stare, już niekiedy zapomniane przepisy wielkanocne, wygrzebane gdzieś ze starych zeszytów w rodzinnych domach. Co roku również własnoręcznie przygotowują palmy na Palmową Niedzielę." - przekazała nam pani Monika z KGW Kulesianki.
Członkinie koła udowodniły, że "odświeżanie" starych przepisów wychodzi im bardzo dobrze. Zamiast kupować, zachęcamy Was byście skorzystali z ich przepisu i samodzielnie przygotowali pysznego, tradycyjnego mazurka na wielkanocny stół.
Kruche ciasto:
Składniki kruchego ciasta zagnieść, schłodzić w lodówce około 1 godziny. Piec 30 minut w 190oC.
Krem cytrynowy:
Krem do mazurka przygotować na parze. W garnku z gotującą się wodą umieścić żaroodporne naczynie. Do miski włożyć masło, cukier i mieszać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Cytryny sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę na tarce na małych oczkach, a z cytryn wycisnąć sok. Mieszać, aż wszystko zgęstnieje i powstanie budyń. Lekko przestudzony krem wyłożyć na ciasto. Wyrównać. Na wierzchu ułożyć cytryny lub udekorować wedle uznania płatkami migdałowymi.
Z tej porcji ciasta wychodzą dwa mazurki, więc drugi KGW Kulesianki polecają posmarować domową masą kakaową lub kajmakową.
Masa kakaowa:
Masło roztopić z cukrem, dodać kakao. Lekko przestudzoną masę wymieszać w mlekiem w proszku. Udekorować orzechami, suszoną żurawiną, morelami, migdałami. Schłodzić.
Smacznego!
Zachęcamy do obejrzenia galerii zdjęć pięknych mazurków oraz palm, które na ostatnim spotkaniu wykonali członkowie KGW Kulesianki.
Przypomnijmy, że KGW Kulesianki powstały w 2011 roku, kiedy to ilość Kół Gospodyń Wiejskich można było policzyć na palcach jednej ręki. W maju 2021 roku ,,Kulesianki’’ świętowały swoje dziesięciolecie. Aktualnie Koło liczy 35 osób, w tym dwóch panów o różnorodnych zainteresowaniach i umiejętnościach. Gotują, pieką, malują, szyją, śpiewają, tańczą, a nawet piszą wiersze...
Niedawno więcej o tym kole mogliście dowiedzieć się z naszego artykułu. Ponadto gospodynie zdradziły nam przepis na pyszną zupę z dyni.
Zapraszamy do podzielenia się swoimi przepisami na ciasta, sałatki, dania gorące, nalewki, przetwory itd. Wystarczy wysłać na adres naszej redakcji ([email protected]) wiadomość, zawierającą listę produktów, opis wykonania ciasta/potrawy/nalewki oraz zdjęcie. Jesteśmy przekonani, że macie dla nas świetne propozycje.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie