Reklama

Słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego - Szarlotka sypana [PRZEPIS]

13/11/2021 08:12

Przedstawiamy kolejny przepis z wyjątkowego folderu „Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - dla każdego coś dobrego, czyli słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego”. Dziś - aromatyczna szarlotka sypana – torcik jabłkowy autorstwa ZSOiZ w Czyżewie oraz Stowarzyszenia Kulturalnego Ziemi Czyżewskiej.

Prezentujemy naszym czytelnikom kolejny z przepisów zamieszczonych w folderze „Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - dla każdego coś dobrego, czyli słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego”.

 

To podobno najłatwiejsza i najszybsza szarlotka sypana – torcik jabłkowy. Przepis nadesłali przedstawiciele Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Czyżewie oraz Stowarzyszenia Kulturalnego Ziemi Czyżewskiej. Przepis, wykonanie, zdjęcie potrawy: Aneta Piotrowska ZSOiZ w Czyżewie / SKZCz.

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków (lub mniej, w zależności od słodkości jabłek)
  • 1 szklanka kaszy manny • 1,5 czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek, najlepiej kwaśnych
  • odrobina cynamonu
  • 170 g masła (zimnego, najlepiej prosto z lodówki)

 

Wykonanie:

Mąkę, cukier, kaszę i proszek przesiać i wymieszać. Podzielić na 3 równe części. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach .Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (sam spód). Boki wysmarować masłem. Na dno formy wysypać jedną część suchych składników, na nie rozłożyć połowę jabłek (każdą warstwę jabłek oprószyć cynamonem). Następnie wysypać drugą część suchych składników, rozłożyć równomiernie resztę jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią porcję suchych składników. Masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach i równomiernie rozłożyć na wierzchu ciasta. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut. Masło podczas pieczenia roztapia się i razem z sokiem z jabłek zespala wszystkie warstwy.

 

Jeżeli będziecie trzymać się przepisu, z pewnością się uda. Smacznego!

 

Projekt „Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - dla każdego coś dobrego, czyli słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego” został zrealizowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Dmochach Wypychach przy współpracy ze Stowarzyszeniem Kulturalnym Ziemi Czyżewskiej oraz Gminnym Ośrodkiem Kultury w Czyżewie. Głównym efektem było wydanie pięknego folderu ze słodkimi przepisami nadesłanymi przez mieszkanki wszystkich gmin Powiatu Wysokomazowieckiego. Patronat medialny nad projektem sprawował Wysokomazowiecki Portal Internetowy eWysMaz.pl.


Zapraszamy do podzielenia się swoimi przepisami na ciasta, sałatki, dania gorące, nalewki, przetwory itd. Wystarczy wysłać na adres naszej redakcji ([email protected]) wiadomość, zawierającą listę produktów, opis wykonania ciasta/potrawy/nalewki oraz zdjęcie. Jesteśmy przekonani, że macie dla nas świetne propozycje.

 

Aplikacja ewysmaz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo ewysmaz.pl




Reklama
Wróć do