Reklama

Słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego - Buchty z twarogiem [PRZEPIS]

04/12/2021 09:00

Przedstawiamy kolejny słodki przepis z folderu „Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - dla każdego coś dobrego, czyli słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego”. Dziś - buchty z twarogiem od KGW Rusianki z miejscowości Stara Ruś.

Prezentujemy naszym czytelnikom kolejny już przepis z folderu „Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - dla każdego coś dobrego, czyli słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego”.

 

Zachęcamy naszych czytelników do wypróbowania bucht z twarogiem, autorstwa gospodyń z KGW Rusianki z miejscowości Stara Ruś. Receptura, wykonanie i fotografia potrawy – Monika Skłodowska.

 

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 490 g mąki pszennej
  • 14 g drożdży suchych
  • 215 ml mleka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 duże jajko
  • 2 duże żółtka
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka otarta z jednej cytryny

Dodatkowo:

  • 45 g masła, roztopionego
  • cukier puder do oprószenia

Nadzienie twarogowe:

  • 250 g twarogu półtłustego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko, żółtko i białko oddzielnie

 

Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać resztę składników (pod koniec dodać roztopiony tłuszcz) i wyrabiać do momentu, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym do podwojenia objętości. W miseczce rozetrzeć łyżką twaróg, cukier puder i żółtko. Przed samym nadziewaniem bułeczek ubić białko do sztywności. Delikatnie wymieszać z twarogiem. Ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 12 części. Z każdej części uformować kulkę, rozpłaszczyć ją w dłoni, na środek nałożyć pełną łyżkę nadzienia twarogowego i skleić. Układać blisko siebie w formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 32 x 22 cm. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut. Wyjąć ciepłe buchty, ponownie posmarować roztopionym masłem, następnie wystudzić na kratce. Podawać oprószone cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

Zobaczcie także inne przepisy:

Projekt „Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - dla każdego coś dobrego, czyli słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego” został zrealizowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Dmochach Wypychach przy współpracy ze Stowarzyszeniem Kulturalnym Ziemi Czyżewskiej oraz Gminnym Ośrodkiem Kultury w Czyżewie. Głównym efektem było wydanie pięknego folderu ze słodkimi przepisami nadesłanymi przez mieszkanki wszystkich gmin Powiatu Wysokomazowieckiego. Patronat medialny nad projektem sprawował Wysokomazowiecki Portal Internetowy eWysMaz.pl.


Zapraszamy do podzielenia się swoimi przepisami na ciasta, sałatki, dania gorące, nalewki, przetwory itd. Wystarczy wysłać na adres naszej redakcji ([email protected]) wiadomość, zawierającą listę produktów, opis wykonania ciasta/potrawy/nalewki oraz zdjęcie. Jesteśmy przekonani, że macie dla nas świetne propozycje.

Aplikacja ewysmaz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo ewysmaz.pl




Reklama
Wróć do