Reklama

Słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego - Ślimak jabłkowo-cynamonowy [PRZEPIS]

27/11/2021 10:05

Przedstawiamy kolejny przepis z folderu „Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - dla każdego coś dobrego, czyli słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego”. Dziś - ślimak jabłkowo-cynamonowy od KGW Błoniewianki z miejscowości Wyszonki Błonie.

Prezentujemy naszym czytelnikom czwarty przepis z folderu „Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - dla każdego coś dobrego, czyli słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego”.

 

Dziś zachęcamy naszych czytelników do spróbowania ślimaka jabłkowo-cynamonowego, autorstwa gospodyń z KGW Błoniewianki z miejscowości Wyszonki Błonie. Receptura, wykonanie i fotografia potrawy – Małgorzata Wasilewska z Koła Gospodyń Wiejskich Błoniewianki, pomoc i współpraca – Gminny Ośrodek Kultury w Klukowie – dyrektor Leszek Koliński.

 

Składniki:

Farsz:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 szkl. cukru 
  • cukier wanilinowy
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 1 łyżeczka cynamonu

Ciasto:

  • 7 szkl. mąki pszennej
  • 2 szczypty soli
  • 6 żółtek
  • ¼ szkl. oleju
  • 1,5 szkl. letniej wody
  • dodatkowo 300 g masła do posmarowania ciasta

Wykonanie:

Farsz:

Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i podsmażamy. Gdy jabłka puszczą sok, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do połączenia. Pozostawiamy do ostygnięcia

Ciasto:

Wszystkie składniki zagnieść i podzielić na sześć równych części. Rozwałkować na cienkie placki. Potem składamy placki jeden na drugim, smarując każdy roztopionym masłem. Na ostatni placek nakładamy farsz jabłkowo-cynamonowy. Następnie zawijamy placki w rulon i formujemy ślimaka. Układamy na blasze, smarujemy roztopionym masłem i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180ºC przez około 1,5 godziny.

 

Jeżeli będziecie trzymać się przepisu, z pewnością się uda. Smacznego!

Zobaczcie także inne przepisy:

Projekt „Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 - dla każdego coś dobrego, czyli słodkie smaki dziedzictwa Powiatu Wysokomazowieckiego” został zrealizowany przez Koło Gospodyń Wiejskich w Dmochach Wypychach przy współpracy ze Stowarzyszeniem Kulturalnym Ziemi Czyżewskiej oraz Gminnym Ośrodkiem Kultury w Czyżewie. Głównym efektem było wydanie pięknego folderu ze słodkimi przepisami nadesłanymi przez mieszkanki wszystkich gmin Powiatu Wysokomazowieckiego. Patronat medialny nad projektem sprawował Wysokomazowiecki Portal Internetowy eWysMaz.pl.


Zapraszamy do podzielenia się swoimi przepisami na ciasta, sałatki, dania gorące, nalewki, przetwory itd. Wystarczy wysłać na adres naszej redakcji ([email protected]) wiadomość, zawierającą listę produktów, opis wykonania ciasta/potrawy/nalewki oraz zdjęcie. Jesteśmy przekonani, że macie dla nas świetne propozycje.

 

 

 

Aplikacja ewysmaz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo ewysmaz.pl




Reklama
Wróć do