Reklama

Trzy oryginalne przepisy na chłodnik

06/06/2021 06:17

Na naszych stołach zaczynają królować nowalijki. To również idealna pora by wypróbować smacznych przepisów na uwielbiane przez wielu z nas chłodniki. Te zupy na zimno można zrobić naprawdę w bardzo łatwy i szybki sposób.

Najpopularniejszym chłodnikiem jest ten litewski, który wykonuje się z młodej botwinki. Jeżeli takie tradycyjne wydanie nieco ci się znudziło - postaw na coś nowego. Razem z Magdaleną Wroną, autorką bloga Vito Gryzie, przygotowaliśmy trzy nietuzinkowe przepisy na pyszne zupy na chłodno.

 

Chłodnik z sałaty masłowej i bobu

Składniki:                   

  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 główka sałaty masłowej
  • 400 g świeżego lub mrożonego bobu
  • pęczek szczypiorku do dekoracji
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

Bób wrzuć na osolony wrzątek i gotuj przez 5 minut. W międzyczasie rozgrzej w garnku łyżkę oleju, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażaj przez ok. 2-3 minuty. Dorzuć rozgnieciony czosnek i smaż przez chwilkę uważając, aby się nie przypalił. Dodaj umytą, poszatkowaną sałatę i zalej wszystko bulionem. Gotuj przez 5 minut od momentu zagotowania. Następnie dorzuć ugotowany, obrany ze skórki bób i posiekany szczypiorek. Gotuj kolejne 2 minuty. Odstaw zupę, aby przestygła, a następnie zmiksuj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny. Wystudzoną zupę wstaw na 2 – 3 godziny do lodówki.

 

Gazpacho z soczewicą

Składniki:

  • ¼ szklanki suchej czerwonej soczewicy
  • liść laurowy
  • ząbek czosnku
  • 4 duże, dojrzałe pomidory
  • 2 ogórki
  • ½ czerwonej papryki
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
  • szczypta chili
  • łyżka oliwy z oliwek extra vergine
  • ¼ – ½ szklanki zimnej wody, w razie potrzeby
  • kilka listków mięty, opcjonalnie, do dekoracji

Przygotowanie:

Soczewicę wsyp do wrzącej posolonej wody, dodaj liść laurowy i ugotuj do miękkości – możesz ugotować ją dzień wcześniej lub skorzystać z mrożonej, jeśli, tak jak ja, mrozisz porcje ugotowanych wcześniej strączków. Odcedź, wyjmij liść i odstaw na bok. Paprykę pokrój na mniejsze kawałki. Ogórki oraz pomidory obierz ze skórki i również pokrój, tak, aby łatwiej można je było zmiksować. Przełóż do kielicha blendera. Dodaj czosnek, soczewicę i zmiksuj. W razie potrzeby dodaj odrobinę zimnej wody. Przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schłódź w lodówce przed podaniem.

 

Surowa zupa szczawiowa

Składniki:

  • duży pęczek szczawiu
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 cm imbiru
  • 1 awokado
  • kilka gałązek pietruszki
  • ¼ niedużej cukinii
  • 1 łodyga selera
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 – 2 łyżeczki jasnej pasty miso
  • sól i świeżo mielony pieprz, do smaku
  • 1 szklanka zimnej, filtrowanej wody
  • dodatki, opcjonalnie:
  • nasiona chia
  • nasiona konopi
  • natka pietruszki
  • płatki chilli

 

Przygotowanie:

Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Łodygę selera i cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Tak przygotowane składniki włóż do kielich blendera. Dodaj szczaw i awokado. Dolej wodę i zmiksuj na zupę. Pasty miso mogą różnić się między sobą pod względem słoności, najlepiej więc zacznij od dodania łyżeczki i w razie potrzeby dodaj kolejną. Jeśli nie masz pasty miso, możesz użyć sosu sojowego w zamian. Po zblendowaniu, zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Rozlej do misek i udekoruj natką pietruszki, nasionami chia, konopi oraz odrobiną chilli.

 

News4Media, fot.: Vito Gryzie

Aplikacja ewysmaz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo ewysmaz.pl




Reklama
Wróć do