Reklama

Łyżka kuchenna i płatki żytnie znikają ze sklepowych półek. Komunikat GIS

04/08/2023 13:43

Organy urzędowej kontroli żywności i Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania z półek sklepowych łyżek kuchennych VALDINOX oraz płatków żytnich Lubella.

Migracja pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu pn. Łyżka kuchenna

W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność polegającą na migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych z wyrobu do kontaktu z żywnością. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia, które nie powinny znajdować się w żywności.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Produkt: Łyżka kuchenna VALDINOX Mistrz w kuchni
  • Numer partii: KZ/21/052
  • Kod kreskowy: 5907508180836
  • Dystrybutor: ALTOM Sp. z o.o. Sp. K., ul. Franklina Roosevelta 116A , 62-200 Gniezno

 

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma Altom sp. z o.o. sp. k. niezwłocznie po otrzymaniu informacji o niezgodności rozpoczęła procedurę wycofania z obrotu przedmiotowych produktów i zobowiązała się do przyjęcia ewentualnych zwrotów oraz ich utylizację. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu z obrotu handlowego.

 

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.

 

Wysoki poziom akryloamidu w płatkach żytnich

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w dwóch partiach płatków żytnich. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia konsumenta.

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Produkt: Płatki żytnie, Lubella, 500 g
  • Data minimalnej trwałości / Numer partii: 25.11.2023 L211253LG
  • Data minimalnej trwałości / Numer partii: 26.11.2023 L211263LG
  • Producent: MW Food Sp. z o.o., ul. Chopina 10, 34-100 Wadowice

 

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Producent podjął decyzję o wycofaniu z obrotu handlowego przedmiotowego produktu. Wszyscy odbiorcy zostali poinformowani o zaistniałej sytuacji i konieczności wycofania wskazanych partii. Jednocześnie producent podkreśla, że „akryloamid powstaje podczas obróbki termicznej i jest spożywany codziennie przez ludzi na całym świecie. Dla akryloamidu nie ustanowiono dotychczas najwyższych dopuszczalnych poziomów”. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.

 

 

Producenci przepraszają za niedogodności.

źródło: GIS

 

 

Aplikacja ewysmaz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo ewysmaz.pl




Reklama
Wróć do