
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez hiszpańską firmę Consorcio Español Conservero S.A. wycofaniu kilku partii konserw rybnych zawierających anchois, ze względu na potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy. Spożycie produktu o podanych w komunikacie numerach partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
BLM Polska Sp. z o.o. i Jeronimo Martins Polska S.A. (JMP) podjęły działania mające na celu usunięcie przedmiotowego produktu z rynku. JMP zobowiązał, w trybie natychmiastowym podlegające mu sklepy, do wycofania produktu: Filety z anchois w oleju słonecznikowym (nr partii: R18G22 oraz R19G22) marki Caprimar, z półek sklepowych, natomiast firma BLM Polska Sp. z o.o. zobowiązała się odebrać z magazynów wadliwy produkt i poddać go utylizacji.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu.
Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktu.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie