Reklama

W CKZ gotują z klasą! [foto]

18/03/2022 18:57

Cztery zespoły z CKZ w Wysokiem Mazowieckiem walczyły o możliwość udziału w wojewódzkim etapie konkursu "Gotuj z klasą".

Ostatni szkolny etap konkursu „Gotuj z klasą” odbył się dziś, 18 marca, w Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem. Do ostatnich eliminacji stanęły cztery zespoły. Ich zadaniem było przygotowanie trzech dań: zupy bądź przystawki, dania głównego, którym była babka ziemniaczana oraz deseru. Komisja konkursowa oceniała walory smakowe, estetykę i sposób podania potrawy, wykorzystanie produktów lokalnych bądź związanych z tradycją regionu a także wpisanych dla województwa podlaskiego na ministerialną Listę Produktów Tradycyjnych.

 

Komisja najwyżej oceniła umiejętności duetu w składzie: Karolina Rzońca i Emilia Bernaziuk.

– "Dopiero się uczę, więc najbliższa obecnie jest mi kuchnia tradycyjna, regionalna ale może w przyszłości spróbuję także swoich sił w kuchni innych regionów i narodów." – mówiła zwyciężczyni szkolnego etapu Karolina Rzońca. Dla jej koleżanki z duetu Emilii Bernaziuk konkurs to ciekawe wyzwanie i zaszczyt. – "To duże wyróżnienie wygrać ten szkolny konkurs, bo to szansa na gotowanie ze znanym kucharzem. To także możliwość rozwoju swoich umiejętności, ale przede wszystkim, to fajna przygoda! "   

 

W komisji konkursowej szkolnego etapu w CKZ w Wysokiem Mazowieckiem zasiadł radny i wiceprzewodniczący Sejmiku Województwa Podlaskiego Łukasz Siekierko. Bardzo wysoko ocenił poziom i umiejętności uczniów.

– "Nasza podlaska kuchnia ma sporo do zaoferowania. Chociażby babka ziemniaczana, obowiązkowa w tym roku w konkursie, którą każdy z Podlasia zna, ale w całej Polsce popularna nie jest. Młodzież w dzisiejszym konkursie wykazała się dużą pomysłowością, ogromnym zaangażowaniem, pokazała swoje umiejętności i znajomość nowych technik kulinarnych i umiała jeszcze o tym wszystkim opowiedzieć." – chwalił uczestników szkolnych eliminacji Łukasz Siekierko.

 

Konkurs „Gotuj z klasą” już po raz trzeci organizuje Departament Rolnictwa i Obszarów Rybackich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego. Do tegorocznej edycji zgłosiło się 13 szkół ponadpodstawowych rolniczych i zawodowych, w których prowadzone są klasy o profilu gastronomicznym. W tych placówkach przeprowadzane są eliminacje szkolne, których zwycięzcy reprezentują szkołę w finale wojewódzkim. Finał konkursu z Karolem Okrasą, jako przewodniczącym jury, zaplanowany jest na 25 marca br. w Białymstoku. 

 

Partnerem tegorocznego konkursu jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Wydarzenie zostało też objęte honorowym patronatem Podlaskiego Kuratora Oświaty.

 

UMWP

Aplikacja ewysmaz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo ewysmaz.pl




Reklama
Wróć do