
W ramach obchodów 55-lecia ZSZ nr 4 w Ostrołęce został zorganizowany konkurs kulinarny “Kurpiowskie Smaki”. Najlepsze danie przygotowały uczennice z Zespołu Szkół Zawodowych im. St. Staszica w Wysokiem Mazowieckiem.
Zadaniem konkursowym było przygotowanie przystawki oraz dania głównego inspirowanych kuchnią kurpiowską. Do rywalizacji przystąpiły drużyny z ośmiu szkół: ZS im. Jędrzeja Śniadeckiego nr 2 w Szczytnie, Zespołu Szkół im. Michała Konarskiego w Warszawie, Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie, Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem oraz gospodarza - Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce.
Przygotowane potrawy oceniało jury w składzie Mateusz Czekierda, Dariusz Michał Sienicki, Jacek Grala, Paweł Biskupski, Damian Wasiak, Ireneusz Żuchowski, Tomasz Ogórek, Krystian Klimek.
Mistrzowskie wydanie potrawy, zainspirowanej kuchnią kurpiowską przygotowały Daria Kobosko oraz Kornelia Wnorowska wraz z opiekunem Agnieszką Kaliszczyk z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem
Drugie miejsce zajęły Weronika Bubrowiecka i Magadalena Piersa z Zespołu Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce
Trzecie miejsce na podium zajęły uczennice Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie, w składzie Magda Wyszomierska oraz Alicja Trzaska, a do konkursu przygotowywała ich Małgorzata Gajewska.
Fot. Zespół Szkół Zawodowych nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Ooo od kiedy Wys-Maz to Kurpie hihi