Reklama

Oni powalczą o staż w restauracji Karola Okrasy. Młodzi kucharze z dwóch szkół awansowali do wojewódzkiego etapu konkursu „Gotuj z klasą” [foto]

14/02/2024 12:22

Olga Gąsowska i Damian Zaremba z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem oraz Aleksander Jaźwiński i Patryk Kamiński z Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Czyżewie będą reprezentować swoje placówki w wojewódzkim konkursie „Gotuj z klasą”.

„Gotuj z klasą” to konkurs skierowany do uczniów klas o profilu gastronomicznym ze szkół z terenu województwa podlaskiego. Zadaniem uczestników jest przygotowanie określonej potrawy z wykorzystaniem produktów lokalnych. W pierwszy etapie wyłaniani są reprezentanci szkół, którzy stają w kulinarne szranki w finale wojewódzkim.

 

W miniony poniedziałek etap szkolny odbył się w ZSOiZ w Czyżewie. Komisja konkursowa w składzie: dyrektor szkoły Przemysław Uszyński, z-ca Dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Tomasz Godlewski, przedstawiciele lokalnych firm Marta Gocłowska i Joanna Baczewska, a także prezes firmy CLOVIN w Czyżewie Arkadiusz Żanowski spróbowali dań przygotowanych przez trzy zespoły. Decyzją komisji do etapu wojewódzkiego zakwalifikowali się  Aleksander Jaźwiński i Patryk Kamiński, których przygotowała Aneta Piotrowska.

 

Wczoraj, 13 lutego o awans do etapu wojewódzkiego rywalizowały zespoły z ZSZ im. St. Staszica w Wysokiem Mazowieckiem. Każda z drużyn przyrządziła potrawy z użyciem regionalnych produktów. Wśród pierwszych dań królowały zupy z akcentem rybnym. Pojawił się także krem z kalafiora. Z kolei do wykonania dań głównych uczestnicy wykorzystali mięso od regionalnych dostawców. Była rolada wieprzowa z boczkiem i serem, a także sakiewka z karkówki z kapustą kiszoną. Najsmaczniejsze okazały się potrawy przygotowane przez Olgę Gąsowską i Damiana Zarembę i to właśnie oni będą reprezentować szkołę w etapie wojewódzkim konkursu.

 

Nagrodą główną w etapie wojewódzkim konkursu „Gotuj z klasą!” jest staż w warszawskiej restauracji Platter, gdzie szefem kuchni jest Karol Okrasa.

 

Fot. ZSOiZ w Czyżewie/UMWP

Aplikacja ewysmaz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo ewysmaz.pl




Reklama
Wróć do