
Ze względu na wykrycie bakterii Salmonella spp. w partii sezamu białego, a także wyższego niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego Główny Inspektor Sanitarny informuje o wycofaniu wybranych partii produktów ze sklepowych półek i ostrzega przed ich spożywaniem.
W próbce nasion białego sezamu łuskanego zbadanego w ramach urzędowej kontroli stwierdzono obecność bakterii Salmonella spp. Spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Dystrybutor wdrożył procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży, umieści informacje o wycofaniu w sklepach, a także opublikuje informację na stronie internetowej. Klienci mogą zwrócić artykuł w każdym sklepie bez konieczności okazywania paragonu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wyższy niż dopuszczalny poziom ochratoksyny A w partii makaronu żytniego określonej w tym ostrzeżeniu.
Ochratoksyna A jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Aspergillus i Penicillium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Firma Tabit Sp. z o.o., ul. Boryszewska 8, 05-46 Wiązowna powiadomiła swoich odbiorców i dobrowolnie rozpoczęła procedurę wycofywania ww. produktu od swoich odbiorców.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta.
Nie należy spożywać partii wyrobów określonych w tym komunikacie.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie