
Główny Inspektor Sanitarny zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży łyżki do makaronu, chipsów kukurydzianych oraz pasztetu z królika.
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono migrację do żywności pierwszorzędowych amin aromatycznych, w badanych próbkach łyżki określonej w komunikacie. Pierwszorzędowe aminy aromatyczne to substancje szkodliwe dla zdrowia.
Producent podjął współpracę z Państwową Inspekcją Sanitarną. Zdecydował o wycofaniu ze sprzedaży kwestionowanego produktu i poinformował o szczegółach swojego odbiorcę. W ramach postępowania wyjaśniającego producent przeprowadzi dodatkowe badania produktu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują działania prowadzone przez zaangażowane podmioty.
Nie należy używać produktu wskazanego w komunikacie do kontaktu z żywnością.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Producent przeprowadził pełną identyfikację i identyfikowalność kwestionowanej partii produktu, sprawdził stany magazynowe dostępnych surowców, wyrobu gotowego. Firma podjęła także działania w celu ustalenia przyczyny zanieczyszczenia produktu glutenem we współpracy z dostawcami surowców. Dodatkowym badaniom pod kątem obecności glutenu poddane zostały kontrpróbki produktu i surowców. Producent uruchomił procedury wycofania produktu z rynku poprzez kontakt z poszczególnymi odbiorcami.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie oraz monitorują proces wycofania.
Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.
W wyniku kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy. Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Producent poinformował swoich odbiorców i rozpoczął procedury wycofania produktu z rynku. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Poznaniu prowadzi postępowanie wyjaśniające. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują działania podejmowane przez dystrybutorów.
Osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten nie powinny spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.
GIS
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie