
Marta Święcka i Alan Deszczyński z CKZ w Wysokiem Mazowieckiem oraz Daria Kobosko i Kornelia Wnorowska z ZSZ im. St. Staszica w Wysokiem Mazowieckiem to kolejni laureaci szkolnego etapu konkursu "Gotuj z klasą" organizowanego przez samorząd Województwa Podlaskiego.
Wczoraj, 26 lutego, w dwóch wysokomazowieckich szkołach odbył się szkolne eliminacje do konkursu "Gotuj z klasą" organizowanego przez samorząd Województwa Podlaskiego. W tym roku tematem przewodnim konkursu jest ziemniak. Uczniowie pracują w dwuosobowych zespołach, przygotowując dwudaniowe menu, które składa się z pierogów jako przystawki i dania głównego. Koniecznym jest wykorzystanie w potrawach miodu, kiszonek i oczywiście ziemniaka. Komisja konkursowa ocenia nie tylko walory smakowe, ale również kreatywność i estetykę przygotowanych dań.
I tak w Zespole Szkół Zawodowych im. St. Staszica w Wysokiem Mazowieckiem zwyciężyły: Daria Kobosko i Kornelia Wnorowska, uczennice III klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, natomiast Centrum Kształcenia Zawodowego w finale reprezentować będą Marta Święcka i Alan Deszczyński z I klasy TW w zawodzie kucharz.
Tegoroczna edycja konkursu jest również skierowana do uczniów szkół średnich kształcących w zawodach gastronomicznych z województwa podlaskiego. W jego szóstej edycja bierze udział czternaście placówek. Zwycięzcy eliminacji szkolnych zmierzą się w finale wojewódzkim, który odbędzie się 28 marca. Nagrodą główną jest możliwość odbycia stażu w renomowanej restauracji.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie