Maja Czapska i Amelia Dąbrowska z Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem to kolejne finalistki konkursu konkursu „Gotuj z klasą!”, organizowanego przez samorząd województwa podlaskiego.
Wczoraj, 21 lutego w Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem odbył się szkolny etap konkursu „Gotuj z klasą!”. Rywalizowały w nim trzy dwuosobowe grupy. Zadaniem uczestników było przygotowanie zupy oraz dania głównego z wykorzystaniem regionalnych produktów. Na talerzach dominowały klasyczne potrawy z polskiej kuchni, podkreślone podlaskimi smakami.
Jury najlepiej oceniło dania przygotowane przez Maję Czapską i Amelię Dąbrowską. Dziewczęta będą reprezentować szkołę w zmaganiach wojewódzkich, czyli finale konkursu „Gotuj z klasą!”.
- Jestem zaskoczona, że udało nam się przejść dalej, nie spodziewałam się, że pójdzie nam tak dobrze. Jestem bardzo zadowolona – mówiła Maja Czapska.
Każda z ekip uczestniczących w zawodach otrzymała skromne upominki, a zwycięzcy zostali nagrodzeni sprzętem AGD ufundowanym przez samorząd województwa.
Inicjatywa „Gotuj z klasą!” to autorski projekt samorządu województwa podlaskiego, przeznaczony dla uczniów szkół średnich z klasami o profilu gastronomicznym. W obecnej edycji bierze w nim udział 14 takich placówek. Eliminacje w Wysokiem Mazowieckiem były dziesiątymi w kolejności „półfinałami”, a w ciągu najbliższego tygodnia każda ze szkół wyłoni swoich reprezentantów. Finał konkursu planowany jest na 15 marca tego roku. Nagrodą główną będzie możliwość odbycia stażu w warszawskiej restauracji Platter, gdzie szefem kuchni jest Karol Okrasa.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie