Reklama

GIS ostrzega: Salmonella w majeranku i sezamie, gluten w makaronie bezglutenowym

08/11/2023 20:04

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto salmonellę w partiach dwóch produktów oraz stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.

Salmonella Infantis w partii Majeranku

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów

  • Nazwa produktu: Majeranek suszony Prymat GastroLine
  • Data minimalnej trwałości: 07.2026
  • Numer partii: L1400164
  • Producent: Prymat sp. z o.o., ul. Chlebowa 14, 44-337 Jastrzębie-Zdrój

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli

Prymat sp. z o. o. poinformowała, że zidentyfikowała wszystkich odbiorców kwestionowanej partii wyrobu gotowego i niezwłocznie zwróciła się do nich z prośbą o wstrzymanie dystrybucji wskazanej partii produktu i zwracania jej do magazynu spółki w celu utylizacji.

Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem. 

 Salmonella spp. w jednej partii sezamu łuskanego

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów:

  • Nazwa produktu: Sezam łuskany
  • Data minimalnej trwałości: 01 2025
  • Numer partii: 23003716
  • Kod kreskowy: 5905617002230
  • Producent: HELIO S.A. Wyględy, ul. Stołeczna 26, 05-083 Zaborów,
  • Zakład produkcyjny: Brochów 119, 05-088 Brochów

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała producenta o negatywnych wynikach badań przedmiotowego produktu oraz zobowiązała do podjęcia działań zgodnie z procedurą postępowania z wyrobem niezgodnym z wymaganiami.

Po otrzymaniu informacji o wykryciu bakterii Salmonella firma Helio S.A. bezzwłocznie podjęła decyzję o wycofaniu wskazanej partii produktu o czym poinformowała swoich odbiorców.

Firma Helio S.A. poinformowała również, że badanie surowca przez dostawcę nie wykazało obecności pałeczek Salmonella.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Gluten w jednej partii produktu pn. Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli

W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.

Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.

Szczegóły dotyczące produktu:

  • Nazwa produktu: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli
  • Numer partii: 21 03 25 B
  • Data minimalnej trwałości: 21.03.2025
  • Producent: SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia
  • Dystrybutor w Polsce: Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Firma Italmex Sp. z o.o. zleciła dodatkowe badania w kierunku obecności glutenu. W związku z uzyskaniem wyniku potwierdzającego niezgodność powiadomiła swoich odbiorców o zaistniałym zagrożeniu oraz konieczności całkowitego wycofania tej partii z obrotu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie oraz monitorują proces wycofania.

Zalecenia dla konsumentów:

Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.

 

źródło: GIS

Aplikacja ewysmaz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo ewysmaz.pl




Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Wróć do