
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek Jaj Królewskich. Inspekcja Weterynaryjna poinformowała, że jaja konsumpcyjne w opakowaniach po 6 sztuk pochodziły z tej samej fermy oraz zostały zniesione w tym samym terminie. Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Produkt:
Właściciel Zakładu Pakowania Jaj „KOKO”, prowadzi wycofanie wyrobu niezgodnego (Jaja Królewskie opakowanie 10szt., Mazowieckie Jaja opakowanie 6szt.) z rynku – jaja zostaną następnie przekazane do utylizacji.
Inspekcja Weterynaryjna prowadzi postępowanie wyjaśniające. Stwierdzono błędy w znakowaniu kwestionowanych jaj – biorąc pod uwagę datę zniesienia jaj ich data minimalnej trwałości powinna być ustalona na dzień 10.06.2023, a właściwy kod na skorupkach to 3PL14371311.
Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie