
W Czyżewie na targowisku miejskim można było zdegustować ciasto, babkę ziemniaczaną, bigos, pierogi oraz wiele innych smakołyków.
Dziś, 19 maja na Targowisku Miejskim w Czyżewie odbył się II Podlaski Festiwal Kulinarny "Baby, Babki, Babeczki". Realizatorem inicjatywy było Stowarzyszenie Kulturalne Ziemi Czyżewskiej.
Podczas festiwalu uczestnicy mogli wziąć udział w wielu interesujących punktach programu. Wydarzenie rozpoczęło się krótką prelekcją na temat tradycyjnej kuchni podlaskiej, która pozwoliła zgłębić uczestnikom tajniki regionalnych przepisów i smaków. Następnie przed publicznością zaprezentowały się dzieci i młodzież z GOK w Czyżewie.
Podczas festiwalu wręczono dyplomy uczestnikom wyróżnionym za prace z konkursu plastycznego GOK w Czyżewie i Nadleśnictwa Rudka pt. "Leśne smaki".
Przedszkole i zerówki
Klasy I- III SP
Klasy IV- VI SP
Klasy VII-VIII
W ramach inicjatywy odbył się także konkurs kulinarny. Wyróżniono najsmaczniejsze baby ziemniaczane, babki drożdżowe oraz babeczki ucierane wykonane przez liczne Koła Gospodyń Wiejskich oraz instytucji.
KGW Kobietkowo:
KGW Kaczynianki:
KGW Dmochy-Wypychy:
Grupa nieformalna "Mieszkańcy Gminy Czyżew":
Stowarzyszenie Kulturalne Ziemi Czyżewskiej:
Sołectwo Kułaki Gmina Ciechanowiec:
Podczas festiwalu, na specjalnie przygotowanych stoiskach, można było skosztować regionalnych przysmaków. Nie zabrakło ciast, babek ziemniaczanych, pierogów czy bigosu. Swoje kulinarne umiejętności zaprezentowali m.in. Koło Gospodyń Wiejskich Dmochy-Wypychy, KGW Kaczynianki, KGW Kobietkowo, Stowarzyszenie Kulturalne Ziemi Czyżewskiej oraz grupa nieformalna "Mieszkańcy Gminy Czyżew".
Patronem medialnym wydarzenia był portal eWysMaz.pl.;
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie