Wbrew pozorom nie potrzeba wiele, aby uczynić swoje życie bardziej ekologicznym. Wystarczą drobne zmiany związane z codziennymi nawykami. Zastanawiasz się, jak je wprowadzić? Mamy dla Ciebie kilka wskazówek dotyczących zakupów w stylu eko!
To zmiana przyjazna środowisku i portfelowi. Zamiast za każdym razem kupować nową reklamówkę, lepiej mieć zawsze przy sobie własną torbę (czy nawet dwie). Możesz wybrać klasyczny, prosty model lub postawić na wariant z ciekawym napisem czy nadrukiem, które najlepiej odzwierciedlają Twój styl. Torba bawełniana przyda Ci się podczas zakupów każdego typu – spożywczych, odzieżowych, ogrodniczych. Jej ogromną zaletą jest także wytrzymałość. Jeden model może posłużyć Ci przez lata.
Warto również zaopatrzyć się w cienkie, lekkie woreczki z siatki, do których możesz pakować owoce i warzywa. Warto umieścić je w większych torbach z bawełny, aby zawsze mieć je przy sobie podczas zakupów.
Podczas zakupów zawsze zwracaj uwagę na to, w co zapakowany jest produkt. To trudne zadanie, ponieważ producenci żywności chętnie umieszczają ją w warstwach plastiku. Warto jednak próbować! Przykładowo zamiast ryżu czy kaszy w torebkach, wybieraj je w opakowaniach papierowych o pojemności 1 kg itd. Niektóre sklepy oferują również sprzedaż sypkich produktów na wagę. Wystarczy, że zabierzesz swój woreczek lub słoik. Wybieraj też świeże produkty – unikaj pakowanych mieszanek warzyw czy owoców. Kupuj produkty pojedyncze i luzem. Nabywaj sery i wędliny na wagę, pakowane do własnego pojemnika.
Staraj się kupować na targach, korzystać z kooperatyw lub sklepów zero waste, gdzie dużo łatwiej kupić żywność bez plastiku.
Staraj się wybierać opakowania wykonane ze szkła, papieru lub metalu – są one trwalsze, łatwiejsze do ponownego przetworzenia i często mogą służyć wielokrotnie. Jeśli nie masz wyboru i musisz kupić produkt w plastiku, sprawdź oznaczenia – sięgaj po ten, który jest recyklingowalny. To niewielka zmiana w nawykach, ale wielki krok dla planety.
Lista pomoże Ci wykluczyć zakup niepotrzebnych produktów. Dzięki niej kupujesz mniej impulsywnie, co oznacza, że mniej marnujesz. Ponadto zawsze sprawdzaj, co masz już w domu i staraj się to wykorzystać. W ten sposób unikasz także dublowania produktów.
Dzięki zakupowi produktów bezpośrednio od lokalnych dostawców zmniejszasz swój ślad węglowy. W końcu jedzenie nie musi pokonywać tysięcy kilometrów, aby mogło trafić na Twój stół. Co więcej, warzywa i owoce dostępne w danym sezonie są nie tylko tańsze, ale też pełne smaku i wartości odżywczych, których często brakuje tym importowanym, dojrzewającym dopiero w transporcie. Dodatkowo kupując lokalnie, wspierasz również rodzimych rolników i małych producentów – to inwestycja w zdrowie, gospodarkę oraz środowisko. Ostatnia wskazówka – zamiast gotowych dań wybieraj składniki bazowe.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie