Reklama

Za nami Podlaski Dzień Kukurydzy w Szepietowie [foto]

13/09/2020 21:55

Pokazy zbioru kukurydzy, bogata kolekcja odmian, prezentacje doświadczeń, wystawcy z branży rolniczej, wykłady i rozstrzygnięcia konkursów - to niektóre z atrakcji, jakie miały miejsce podczas tegorocznego Podlaskiego Dnia Kukurydzy.

Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, wspólnie z Polskim Związkiem Producentów Kukurydzy, zorganizował największą w województwie podlaskim imprezę dla plantatorów i miłośników kukurydzy. Dziś (13 września) kukurydza pełniła główną rolę na polach doświadczalnych w Szepietowie.

Na przygotowanym przez PODR w Szepietowie polu kukurydzy o powierzchni 2,5 ha zaprezentowanych zostało ponad 100 odmian o różnej wczesności, z 23 firm. Była to doskonała okazja dla producentów kukurydzy kiszonkowej lub ziarnowej do spotkania się z hodowcami odmian kukurydzy, producentami pestycydów, nawozów i doradcami rolniczymi. W Szepietowie rolnicy mieli możliwość uzyskania odpowiedzi na pytania, z którymi się spotykają w trakcie uprawy kukurydzy.

Najbardziej dynamicznym punktem Podlaskiego Dnia Kukurydzy był pokaz pracy maszyn. Na pola wjechał najnowocześniejszy sprzęt, który zademonstrował zbiór kukurydzy na ziarno i kiszonkę oraz zabiegi uprawowe. Tradycyjnie pracowały: sieczkarnie, rozdrabniacze resztek i brony.

W części oficjalnej nie zabrakło miłych akcentów. W imieniu Wojewody Podlaskiego, Dyrektor Wydziału Rolnictwa i Środowiska Podlaskiego Urzędu Wojewódzkiego Mirosława Jaroszewicz Łojewska wręczyła grawertony firmom, które w szczególny sposób przyczyniły się do organizacji tegorocznego Podlaskiego Dnia Kukurydzy oraz Polskiemu Związkowi Producentów Kukurydzy w Poznaniu jako wieloletniemu współorganizatorowi tej imprezy.

Uhonorowany został, przez Dyrektora Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie Wojciecha Mojkowskiego, doradca PODR Szepietowo Kacper Dzietczyk za zajęcie pierwszego miejsca w wojewódzkim etapie konkursu „Najlepszy Doradca Ekologiczny”.

Organizatorzy przygotowali również atrakcję dla wszystkich, którzy interesują się kukurydzą pod kątem kulinarnym. Została przeprowadzona promocja „Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy do celów spożywczych” finansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Była to degustacja potraw zrobionych przy użyciu kukurydzy. Można było spróbować zupy kukurydzianej, bułeczek z mąki kukurydzianej oraz placków kukurydzianych.

Fot. PODR Szepietowo

Aplikacja ewysmaz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo ewysmaz.pl




Reklama
Wróć do