Reklama

Uczniowie ZSOiZ w Ciechanowcu zadebiutowali w konkursie „Gotuj z klasą” [foto]

17/02/2025 18:56

Dominika Żulińska i Agata Kryńska z ZSOiZ w Ciechanowcu to pierwsze zwyciężczynie szkolnych eliminacji w konkursie kulinarnym „Gotuj z klasą”. Dziś (17.02.) rozpoczęła się szósta edycja tego wydarzenia, skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych z województwa podlaskiego. Po raz pierwszy do rywalizacji przystąpiło ZSOiZ w Ciechanowcu.

Tematem przewodnim tegorocznych zmagań jest ziemniak. Rywalizacja odbywa się pod hasłem „Podlaskie inspiracje – Ziemniak, król polskiego stołu”. Uczniowie, pracując w dwuosobowych zespołach, muszą przygotować dwudaniowe menu, składające się z pierogów jako przystawki oraz dania głównego. Obowiązkowe składniki, które muszą znaleźć się w potrawach, to ziemniaki, miód i kiszonki. Oprócz walorów smakowych jury ocenia także estetykę potraw oraz ich zgodność z regionalną tradycją kulinarną.

 

Pierwszą szkołą, która przystąpiła do rywalizacji, było Technikum im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Ciechanowcu. Uczennice klasy V – Dominika Żulińska i Agata Kryńska – zdobyły uznanie jury i awansowały do kolejnego etapu.

 

Organizatorem konkursu „Gotuj z klasą” jest Samorząd Województwa Podlaskiego, a nad jego przebiegiem czuwa Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP. Na tegoroczną edycję przeznaczono 80 tys. zł, a wydarzenie odbywa się pod patronatem Podlaskiego Kuratorium Oświaty.

 

W eliminacjach bierze udział 14 szkół z regionu, a ich uczniowie rywalizują o awans do etapu wojewódzkiego. Po Ciechanowcu kolejne eliminacje odbędą się w:

  • 18 lutego – Zespół Szkół Weterynaryjnych i Ogólnokształcących nr 7 w Łomży,
  • 19 lutego – Zespół Szkół Rolniczych im. Wincentego Witosa w Ostrożanach,
  • 20 lutego – Zespół Szkół Rolniczych im. mjra Henryka Dobrzańskiego-Hubala w Sokółce,
  • 21 lutego – Zespół Szkół nr 1 im. Gen. Stefana Roweckiego „Grota” w Zambrowie,
  • 24 lutego – Zespół Szkół im. Bolesława Podedwornego w Niećkowie,
  • 25 lutego – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Krzysztofa Kluka w Rudce,
  • 26 lutego – Centrum Kształcenia Zawodowego w Wysokiem Mazowieckiem oraz Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem,
  • 27 lutego – Zespół Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Mońkach,
  • 3 marca – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach,
  • 5 marca – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie,
  • 6 marca – Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Stanisława Staszica w Sejnach,
  • 7 marca – Zespół Szkół im. Ks. Jana Krzysztofa Kluka w Wojewodzinie.

 Zwycięzcy eliminacji szkolnych zmierzą się w finale wojewódzkim, który odbędzie się 28 marca. Nagrodą główną jest możliwość odbycia stażu w renomowanej restauracji.

Aplikacja ewysmaz.pl

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.


Aplikacja na Androida Aplikacja na IOS

Obserwuj nas na Obserwuje nas na Google NewsGoogle News

Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!

Źródło: UMWP Aktualizacja: 17/02/2025 19:16
Reklama

Komentarze opinie

Podziel się swoją opinią

Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.

Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.

Zaloguj się

Reklama

Wideo ewysmaz.pl




Reklama
Wróć do