
Dominika Żulińska i Agata Kryńska z ZSOiZ w Ciechanowcu to pierwsze zwyciężczynie szkolnych eliminacji w konkursie kulinarnym „Gotuj z klasą”. Dziś (17.02.) rozpoczęła się szósta edycja tego wydarzenia, skierowanego do uczniów szkół gastronomicznych z województwa podlaskiego. Po raz pierwszy do rywalizacji przystąpiło ZSOiZ w Ciechanowcu.
Tematem przewodnim tegorocznych zmagań jest ziemniak. Rywalizacja odbywa się pod hasłem „Podlaskie inspiracje – Ziemniak, król polskiego stołu”. Uczniowie, pracując w dwuosobowych zespołach, muszą przygotować dwudaniowe menu, składające się z pierogów jako przystawki oraz dania głównego. Obowiązkowe składniki, które muszą znaleźć się w potrawach, to ziemniaki, miód i kiszonki. Oprócz walorów smakowych jury ocenia także estetykę potraw oraz ich zgodność z regionalną tradycją kulinarną.
Pierwszą szkołą, która przystąpiła do rywalizacji, było Technikum im. Rotmistrza Witolda Pileckiego w Ciechanowcu. Uczennice klasy V – Dominika Żulińska i Agata Kryńska – zdobyły uznanie jury i awansowały do kolejnego etapu.
Organizatorem konkursu „Gotuj z klasą” jest Samorząd Województwa Podlaskiego, a nad jego przebiegiem czuwa Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWP. Na tegoroczną edycję przeznaczono 80 tys. zł, a wydarzenie odbywa się pod patronatem Podlaskiego Kuratorium Oświaty.
W eliminacjach bierze udział 14 szkół z regionu, a ich uczniowie rywalizują o awans do etapu wojewódzkiego. Po Ciechanowcu kolejne eliminacje odbędą się w:
Zwycięzcy eliminacji szkolnych zmierzą się w finale wojewódzkim, który odbędzie się 28 marca. Nagrodą główną jest możliwość odbycia stażu w renomowanej restauracji.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie