Konkurs był organizowany w dwóch kategoriach: na tradycyjną potrawę regionalną oraz na tradycyjny deser regionalny. W tej drugiej kategorii dwie nagrody zgarnęły gospodynie z terenu naszego powiatu. KGW "Kaczynianki" z Kaczyna Starego (gm. Czyżew) zgarnęły pierwsze miejsce za Legóminę z kaszy manny, natomiast KGW "Basiewianki" z Koców-Basi (gm. Ciechanowiec) zajęły trzecie miejsce w województwie podlaskim za przepis na knedle na parze.
Komisja oceniała propozycje potraw i deserów w oparciu o kryteria zgodne z regulaminem konkursu. Ocenie podlegała dokumentacja historyczna przepisu oraz zdjęcie wykonanej potrawy lub deseru. W każdej kategorii zostały nagrodzone po trzy zespoły.
Przepis na tradycyjną potrawę regionalną:
miejsce I - KGW Roże w Rudce - Głowizna faszerowanamiejsce II - KGW Boróweczki - Korzymiejsce III - KGW Nadbużanki w Mielniku - Kluski na pęczakuPrzepis na tradycyjny deser regionalny:
miejsce I - KGW Kaczynianki - Legómina z kaszy mannymiejsce II - KGW w Rudzie - Ciasteczka sakiewkimiejsce III - KGW Basiewianki - Knedle na parzeFot. Facebook
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie