
Większość osób, zapytanych o to, skąd pochodzi pizza, prawidłowo wskazałaby Włochy. Ale co poza tym o niej wiemy?
Pizza to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej znane na całym świecie. Doczekała się wielu modyfikacji. Jednak nie każdy wie, że początkowo była potrawą biedniejszych warstw społecznych. Dopiero po jakimś czasie została doceniona przez wyższe klasy, później zajadali się nią nawet członkowie rodzin królewskich w wielu zakątkach Europy.
Pizza, jaką znamy, pochodzi z włoskiego Neapolu. Na początku był to placek nasączony tłuszczem, zwykle oliwą bądź smalcem, z dodatkiem sera czy ryby. Na spopularyzowanie potrawy w wersji z pomidorami trzeba było jednak poczekać aż do roku 1889. Wtedy też, po zjednoczeniu Włoch, tron objęła dynastia sabaudzka. Choć jej członkowie pochodzili z Francji, na miejscu zetknęli się z kuchnią włoską. To właśnie wtedy królowa Małgorzata spróbowała specjalnie przygotowanych rodzajów pizzy. Jeden z nich zawierał sos stworzony na bazie pomidorów, ser oraz oregano. Danie tak bardzo posmakowało monarchini, że zostało nazwane na jej cześć – Margherita. Obecnie przysmak ten dostępny jest właściwie w każdym miejscu serwującym pizzę, stanowi też bazę dla wielu eksperymentów w komponowaniu nowych odsłon tej popularnej potrawy.
Pierwsza pizzeria w Polsce powstała 8 marca 1975 roku w Słupsku przy barze „Poranek“. Pomysł na lokal został zaczerpnięty bezpośrednio z Włoch przez lokalnego gastronoma Tadeusza Szołdra, podczas jednej z jego wizyt służbowych w tym kraju. Pizzeria działa do dzisiaj.
A wy jaką pizzę lubicie najbardziej?
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie