
Za nami impreza "Jesień w polu i zagrodzie" w Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu. Zebrani mogli na własne oczy zobaczyć tradycyjne prace polowe, kiszenie kapusty i nie tylko.
Wczoraj, 15 września, w Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu odbyło się wydarzenie "Jesień w polu i zagrodzie", które zgromadziło w muzeum wielu pasjonatów, ale również amatorów ludowej kultury.
Po oficjalnym rozpoczęciu imprezy na scenie zobaczyć można było kapelę "Kłosy" z Ciechanowca, a następnie wystąpił zespół "Polne Maki" z Dołubowa oraz regionalny zespół "Mazowia".
Następnie miała miejsce prezentacja prac polowych, które niegdyś wykonywano jesienią. Zaprezentowane zostało między innymi kopanie i zbieranie ziemniaków, a później pokazane zostało bronowanie gleby.
Zespół "Polne Maki" oprócz prezentowania swoich umiejętności muzycznych na scenie pokazał jak należy tradycyjnie poszatkować oraz ukisić kapustę. Pod koniec wydarzenia publiczność i zebrani goście wysłuchali dwóch finalnych występów: jednym z nich był występ zespołu ludowego "Kolej na Łapianki" oraz występ warszawskiej kapeli z Targówka.
W muzeum nie zabrakło także innych atrakcji. Była możliwość zobaczenia i udziału w obróbce ziarna w stępie i na żarnach, kręcenie snopków na strzechę, łuskanie grochu oraz darcie pierza. Podczas wydarzenia odbył się również pokaz przędzenia na kołowrotku oraz obróbki lnu, co pozwoliło uczestnikom na poznanie dawnych metod wytwarzania tkanin.
Jedną z atrakcji było ognisko, gdzie zebrani mieli okazję piec ziemniaki oraz spróbować ziemniaków z parnika. Duże zainteresowanie wzbudził także pokaz pracy zabytkowych ciągników, lokomobil i silników stacjonarnych, który przeniósł uczestników w czasy dawnej wsi i rolnictwa. Dla najmłodszych organizowano konkurs plastyczny pt. „Jesień w polu i zagrodzie”, a poza tym, uczestnicy mogli wziąć udział w lekcjach śpiewu, podczas których dzieci nauczyły się podlaskich pieśni ludowych.
"Jesień w polu i zagrodzie" w Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu była również doskonałą okazją, aby zasmakować w regionalnych specjałach. Koła Gospodyń Wiejskich oraz twórcy ludowi zaprezentowali swoje stoiska z rękodziełem i przysmakami. Na muzealnych stoiskach gastronomicznych można było spróbować regionalnych dań, w tym potraw z kuchni polowej.
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie