
Aleksandra Kulesza i Wiktoria Tułowiecka z ZSOiZ w Czyżewie zostały finalistkami konkursu "Gotuj z klasą" organizowanego przez samorząd województwa podlaskiego.
Kulinarny turniej "Gotuj z klasą" skierowany jest do uczniów szkół średnich rolniczych kształcących w zawodach gastronomicznych z województwa podlaskiego. To już jego czwarta edycja, w której bierze udział czternaście placówek.
Przemysław Uszyński, dyrektor szkoły ZSOiZ w Czyżewie, podkreślił, że konkurs jest ważnym bodźcem do wykorzystywania lokalnych produktów w gastronomicznej praktyce młodzieży.
- Staramy się zwracać uwagę uczniów, by sprawdzali jaki produkt wykorzystują w kuchni, by przywiązywali uwagę do tego, co jest w składzie artykułów spożywczych, skąd pochodzą i czy mają znak jakości- zaznaczył.
Szkoła z Czyżewa jest ósmą z kolei, w której odbyły się eliminacje. Tym razem w komisji oceniającej dania byli m.in. Rafał Mazerski, przedstawiciel Oddziału Terenowego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Białymstoku, Jerzy Pakieła, członek Zarządu Powiatu Wysoko Mazowieckiego, Przemysław Uszyński, dyrektor szkoły ZSOiZ w Czyżewie oraz Marta Gocłowska, lokalny przedsiębiorca. Spośród uczestników najlepsze okazały się Aleksandra Kulesza i Wiktoria Tułowiecka, które tym samym awansowały do wojewódzkiego finału zmagań.
UMWP
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś koniecznie zainstaluj naszą aplikację, która dostępna jest na telefony z systemem Android i iOS.
Chcesz być na bieżąco z wieściami z naszego portalu? Obserwuj nas na Google News!
Twoje zdanie jest ważne jednak nie może ranić innych osób lub grup.
Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy.
Komentarze opinie